Actualitat Nirvana

30 anys de Nevermind

I Wanna Punk es vol caracteritzar per parlar de grups pròxims i actuals i dels seus concerts. Però avui és una data assenyalada. Una data que ens obliga a traslladar-nos fins a Aberdeen, una ciutat de Washington als Estats Units. Allí va nàixer el grup que va popularitzar el grunge, Nirvana. També viatgem 30 anys enrere. El 24 de setembre de l’any 1991 es va publicar Nevermind, un disc que va canviar la història del rock.

Kurt Cobain a la veu i la guitarra, Kirst Novoselic al baix i Chad Channing a la bateria formaven Nirvana des de l’any 1987. Quatre anys més tard, Chad abandonava la formació i Dave Grohl el substituiria per a gravar les 13 cançons que van revolucionar la música dels anys 90. Des de la popular Smells like teen spirit fins al bonus track del CD Endless, nameless, formen un disc carregat de potència, distorsió i crítica social. Nevermind compleix 30 anys i s’ha convertit en un clàssic del rock & roll.

Smells like teen spirit

La cançó comença amb el seu característic riff de guitarra en el que sembla un tema tranquil. La bateria i el baix irrompen per a introduir la punyent veu de Kurt i se senten amb més força a mesura que avança per a finalitzar amb un ritme estrident. Smells like teen spirit és el primer single de Nevermind i el tema més popular.

In bloom

In bloom és el segon tema del disc i el quart single d’aquest. Continua amb els canvis de ritme entre parts més calmades i una tornada per a corejar. La ironia podria ser una característica en la seua lletra així com la distorsió de la guitarra en el solo.

Come as you are

Aquest va ser el segon single de Nevermind i l’encarregat de mantindre l’empenta que havia deixat Smells like teen spirit. Com as you are compta amb totes les peces per a ser una cançó popular amb el nou so que experimentava el grunge als anys 90. Un riff molt reconeixible, una lletra enganxosa i la potència característica d’aquest moviment.

Breed

Breed canvia totalment el ritme de Nevermind. Deixa estar les parts més calmades i xafa l’accelerador de principi a fi. Dins de l’essència de Nirvana, Breed mostra la part més punk de la formació.

Lithium

Lithium és un tema per a perdre el cap. El baix marca el ritme des dels primers acords quan sona soles. A poc a poc, la cançó embogeix i es fa més dura amb la veu característica del líder de Nirvana.

Polly

Un tema acústic dins de Nevermind. A Polly l’han segrestada i necessita ajuda. És la història que conta aquesta cançó.

Territorial pissings

Kurt es deixa la veu en Territorial pissings, literalment. Arriba afònic al final de la cançó. Es torna a vore la part més punk de la formació. Quan trepitgen l’accelerador, no el solten fins al final.

Drain you

Segons diferents reportatges sobre Nevermind, Drain you era una de les cançons preferides de Kurt Cobain. També s’ha interpretat com una cançó que tracta d’una de les relacions d’amor del compositor.

Lounge act

Agonia és el que inspira Lounge act. Sobretot en la part del final. Parla de por, cels, arrastrar-se o ofegar-se.

Stay away

Un tema dur i agressiu amb molta força. La mescla s’allunya, igual que la lletra, del que avui s’anomena mainstream. Stay away marca el seu missatge inconformista amb qualsevol moda. El primer vers ja diu “monkey see, monkey do”.

On a plain

Tot allò que et passa pel cap quan seus sobre una planícia. Amb tot això, escrius una cançó i et sents feliç en acabar-la.

Something in the way

Something in the way anuncia el final. Un tema acústic, més lent que tots els anteriors i amb una tornada repetitiva conclou el disc. O no?

Endless, nameless

Hi ha un bonus track 10 minuts després d’acabar Something in the way. Una jam session al final del CD. Durant més de sis minuts, Nirvana improvisen amb els instruments en aquest tema emmarcat en la psicodèlia i la distorsió absoluta que li trau a la guitarra per a, ara si, culminar Nevermind.

Nevermind va consolidar el so de Nirvana i el seu missatge a la joventut de l’època. Un missatge inconformista amb la societat que habitaven marcada per les desigualtats que continuen 30 anys després. També interpretem així la històrica portada del disc amb un bebé dins l’aigua i perseguint un bitllet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: