Boikot

Boikot es reinventa en Balkan acoustic

La situació de pandèmia on s’ha vist abocat el món durant l’últim any ha obligat la societat a canviar. Adaptar-se a les mesures i restriccions per a evitar contagis és una màxima encara vigent en tots els llocs i que afecta els concerts i festivals de música. És per això que molts grups han reinventat els seus directes per a seguir amb el seu treball en aquest temps.

Amb tot açò, Boikot no han sigut diferents i el 7 de maig de 2021 publicava Balkan acoustic amb el seu primer concert pandèmic el 16. Aquest és un treball molt diferent al que la banda madrilenya acostuma a tocar. Els punk rock de ritme elèctric que els defineix desapareix en les 14 versions acústiques amb que conté aquest àlbum. Un estil folk i nous instruments repassen temes de la seua discografia que “quedarà com un testimoni del viscut en un excepcional període de temps” com ha expressat el grup.

Balkan acoustic suma a l’actual formació amb Juankar al baix i veu, Alberto a una de les guitarres i veu, Kosta a l’altra guitarra i veu i Grass a la bateria; a Xabi amb la trikititxa, Jano amb l’oboè, el saxo i el corn anglés, Oreka TX a la txalaparta i Juanan amb el violí i la trompeta. A més, participen també amb més veus i col·laboracions Inés i Érika Vázquez, Aurora Bletrán, Alfredo i Iker Piedrafita, Santa Salut i Raul Flox. Una combinació que fa sonar cada cançó de manera íntima que invita a una reflexió més pausada sense perdre el missatge de lluita que han tingut, tenen i tindran sempre.

Skalashnikov

El disc comença amb l’energia d’aquest tema què Boikot ja versiona en el disc Amaneció. Skalashnikov és una versió de Kalashnikov del compositor Goran Bregovic. El “bum, bum, bum, bum, bum” resona com en la cançó original que critica la venda d’armes i les guerres que es mantenen amb aquestes. L’essència crítica del grup amb el funcionament del món es manté amb l’accent en les lletres.

Bella ciao

Ja es coneix que aquesta és una cançó partisana i popular originària d’Itàlia a la II Guerra Mundial. La primera versió de Boikot la trobem en el tema No passarán del disc No Callar de la trilogia de La ruta del Che. La versió de Balkan acoustic li dóna més importància al missatge de resistència.

Bubamara

Bubamara és una versió que també apareix al disc Amaneció. L’original és del director de cine i músic Emir Kusturika. La música dels balcans és una influència clara també d’aquest disc que van gravar a Mostar i Bosnia.

De espaldas al mundo

Aquest tema es troba en el disc del mateix nom que la banda va publicar l’any 2002. Una de les seues cançons més conegudes. A més, introdueix al recopilatori una de les reivindicacions de Boikot com és la lluita de classes i el poder dels diners.

Enloquecer

Enloquecer apareix al disc Lágrimas de rabia, l’anterior disc d’estudi publicat l’any 2012. Aquesta cançó també apareix al disc gravat en directe a Getafe, Boikotea!!! A més, apareixen versions d’aquesta en euskera, català i galego.

No callar

Santa Salut col·labora en la versió acústica del tema que dóna títol al tercer disc de La ruta del Che. No callar tracta sobre la justícia i la ceguera selectiva que pateix. El tema es va publicar l’any 1992 i encara guarda actualitat.

Hoy he vuelto a caer

Un tema també del disc Amaneció. En aquesta versió xiuxiuegen la lletra amb unes melodies que transporten a recordar altres temps passats. També convida a somiar i buscar un futur millor.

Inés

És una de les cançons conegudes del grup, si no la més famosa. Parla de la guerra des del punt de vista d’una xiqueta i les conseqüències que li comporta. Llevat el canvi d’instruments, és una versió molt semblant a l’original que apareix al disc De espaldas al mundo.

Esperando en el metro

Esperando en el metro és el tema més antic que es versiona en Balkan acoustic. Apareix al disc Los ojos de la calle publicat l’any 1990. També tracta els problemes de les persones més desafortunades en les ciutats.

Naita na

La classe obrera i la lluita contra l’opressió sempre està present en les lletres de Boikot. Naita na és un tema del disc Lágrimas de ràbia.

Lágrimas de rabia

Una mostra del record i dolor que genera com van morir moltes persones durant la Guerra Civil Espanyola i la repressió de la dictadura per defendre la democràcia i la llibertat. Lágrimas de rabia provoca recordar aquells fets i que moltes d’aquestes persones continuen enterrades en cunetes i foses comunes.

Institnto animal

Este tema parla sobre les drogues. Addiccions i problemes que porten fins a la mort i la tristesa de les persones properes.

Amaneció

Boikot miren al passat per a construir una societat diferent en el futur. Entropessar és normal i cal aprendre per a seguir endavant.

Juntos tú y yo

Balkan acoustic finalitza amb la col·laboració d’Aurora Beltrán. Es pot interpretar l’elecció del tema amb el desig de vore el final de la pandèmia i “comprender la vida para poder volar”.

En definitiva, un disc complet que repassa la discografia de Boikot amb especial atenció als últims àlbums. Potser es troba a faltar alguna canço de Tus problemas crecen com Bajo el suelo. També seria interessant escoltar una versió acústica de Sin claudicar, per exemple.

Més de 30 anys d’història del grup i tants treballs són molt difícils de resumir en 14 temes, però Balkan acoustic guarda l’essència de Boikot i la seua energia. Els instruments i melodies diferents també mostren la riquesa cultural i musical de la banda i que recordarà aquest temps complicat per al món on tot es va reinventar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: