Actualitat Concerts

Els Ports es retroba amb l’Aplec a Forcall

Han passat dos anys des que Forcall va agafar el relleu de l’Aplec dels Ports a Herbers. Dos anys que, com ha expressat l’organització d’aquesta 42a edició, “no ens imaginàvem, ni de lluny, el que serien”. Dos anys de treball que s’han traduït en un Aplec diferent i reduït, però amb la mateixa intensitat que altres edicions. Dos anys de ganes de retrobar-se amb la gent de la comarca i aquella un poc més llunyana. Dos anys d’esforç i de Resistència contra la indiferència on la cultura ha cobrat el protagonisme d’un cap de setmana ple d’activitats. Dos anys de lluita contra la pandèmia i la resta de problemes que pateix Els Ports i la gent que viu en esta comarca.

L’Aplec dels Ports estava fixat durant els dies 23, 24 i 25 de juliol i, igual que la resta de festivals que han tingut lloc aquest any, les mesures per a evitar contagis de la COVID-19 han sigut molt importants. L’aforament limitat i amb inscripció prèvia en totes les activitats no facilitaven ni la presència de públic, ni la feina organitzativa. Així i tot, l’Aplec es va celebrar quasi per complet. Les fortes tronades a Forcall van obligar a suspendre els actes programats per al diumenge a la vesprada, entre els quals estaven les actuacions musicals de Cesk Freixas i ZOO. A més, l’acte de cloenda que va canviar d’escenari i perquè Portell confirmara que la roda de l’Aplec continua i on van actuar Summer Ends.

Però tot no van ser dificultats per a aquest encontre comarcal. El divendres l’escenari Roca de Migdia es va omplir per oferir al públic l’acte d’inauguració del XLIIé Aplec dels Ports a càrrec del grup de teatre La Xalera. També de l’actuació musical d’un clàssic d’aquest festi com és Pepet i Marieta.

Pepet i Marieta

Pepet i Marieta van encetar les actuacions musicals amb un recorregut per la seua discografia i on va destacar la cançó Som l’Aplec que el grup va presentar per al de Villores de l’any 2016. Som l’Aplec que s’ha convertit en un dels himnes d’aquest festival. Durant el concert també va sorprendre l’aparició de Tesa per a cantar La cova.

Maluks

El dissabte va ser una jornada més llarga. Maluks tocaven les primeres per a presentar el seu disc Som i vibrem a la gent dels Ports. Tot i els problemes tècnics i no estar el grup al complet, Marina, Laura i Maria Nonai Sound van omplir l’escenari amb les seues veus i ritmes. Comboi, Olor d’ones o Colors i sabors van brillar entre el repertori de les Maluks. Soca-rel va alçar al públic i amb Naveguem el van fer participar. A més, Marina i Laura van actuar individualment i van mostrar, de manera més natural, les seues veus.

The Skartxoarmados

Després va ser el torn de The Skartxoarmados, una nova formació que combina els components de The Skarxos i Hormigón Armado. Versions dels grups clàssics d’àmbit nacional van ressonar per l’escenari Roca de Migdia. La banda va portar a Forcall el punk de Boikot i Elektroduendes, el rock de Barricada i l’ska d’Ska-p, entre altres covers.

El Diluvi

El sol s’amagava a poc a poc mentre actuava El Diluvi, un grup característic per comptar amb una gran quantitat d’instruments que donen un so únic. El públic s’unia per a cantar els temes més coneguts de la banda com Tremole, I tu, sols tu, o Tendresa insubmisa fins a acabar amb Misèria i amor. Amb més amor que misèria.

Xavi Sarrià

Xavi Sarrià amb el seu espectacle No s’apaguen les estreles va tancar aquesta jornada de l’Aplec dels Ports. Un espectacle que combina vídeos dels testimonis del documental del mateix nom amb les seues cançons. Un gran nombre d’aplecs han vist actuar a Xavi, tant amb la seua antiga formació, Obrint pas, com en el format actual. Així, Atrevir-te, Renaixem i Ingovernables comparteixen el discurs d’aquest encontre comarcal. També No tingues por, El país de l’olivera i La flama. Un gran concert que recordava el principal motiu d’aquesta celebració: lluitar per conservar la comarca, que no desaparega, mantindre el seu esperit i cantar A ple pulmó.

L’Aplec va tindre més concerts com les de Trobadorets i Ramonets dirigides a un públic molt jove. També van actuar Tres de Pego i Cançons d’artiga amb les seues versions a l’hora del vermut en un cap de setmana ple de música. L’Aplec dels Ports va finalitzar amb una forta tronada a Forcall i la promesa que l’any 2022 tornarà des de Portell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: