El Diluvi

El Diluvi evoluciona amb Present

El Diluvi acaba de publicar Present, un disc que repassa la pluralitat d’estils que domina el grup. El seu so característic, el mestissatge mediterrani amb el qual s’autodefineixen, s’identifica en cadascuna de les cançons que componen aquest treball. Així, la banda celebra els seus 10 anys amb un nou àlbum que mostra tot el seu treball i evolució. El Diluvi ha cuidat cada detall d’aquest disc que compta amb un fum de col·laboracions i amb un videoclip per a cada tema. Un total de 14 vídeos des que fa quasi un any van publicar el primer avançament amb L’amor que fem.

Però no sols de música cal parlar quan El Diluvi és protagonista. Són un grup molt identificat amb la terra que els ha vist néixer. Costa Blanca 1993 n’és un exemple que descriu el canvi del litoral d’Alacant a favor del turisme de sol i platja. En Present també apareixen cançons que reflecteixen l’actualitat dels temps del social media amb De boca en boca. A més, han volgut mostrar la germanor i bon rotllo que tenen amb les companyes i companys del gremi i acomiadar l’àlbum amb Bona nit, amics meus.

Paraules silenciades

Present comença amb aquest cant a empoderar les dones. Paraules silenciades és un crit en imperatiu que marca el camí “per aprendre que vol dir ser lliure” i amb una melodia que invita a aconseguir-ho.

Foguera

Junt amb The Dance Crashers i un toc d’autotune, fan més gran la Foguera. Un repàs a la resistència del País Valencià que renaix de les seues cendres i troba en la cultura el seu punt d’unió. Versos de cants populars com Malaguenya de Barxeta o del poeta Vicent Andrés Estellés, amb Ací em pariren i ací estic, es reconeixen al llarg de la cançó entre altres referències a aquesta terra “tocada al Mediterrani”.

Si puc (només si tu vols)

David Payà ens regala la seua veu més dolça en Si puc (només si tu vols). Potser, la cançó més profunda i sentimental del disc, encara que El Diluvi també es caracteritza per cantar-li a l’amor, a l’amistat i a l’alegria.

Quin fandango!

Com el grup conta en la descripció del videoclip a YouTube, Quin fandango! és una adaptació del Fandango d’Onil. En aquesta col·laboren Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Hilari Alonso. Expliquen que la primera partitura d’aquesta cançó popular té data del 1910, dins l’obra Festes d’abril, un teatre musical ambientat a les festes de la localitat d’Onil a l’Alcoià, comarca d’on són els membres de la banda.

Foc i gel

Flora Sempere apareix en solitari en el vídeo de Foc i gel. La passió és el tema principal d’aquesta cançó perquè a ningú se li gele el cor i trobe la calor que dóna l’amor.

Flying to the moon

Flying to the moon és un viatge pel sistema solar per a reivindicar l’amistat. Mireia Vives acompanya El Diluvi en aquesta experiència interplanetària per a “viatjar a la Lluna i tornar amb tu” i tots els records resumits en un bes “que siga gran, gran, gran”.

L’amor que fem

Fa quasi un any que El Diluvi va publicar L’amor que fem com a primer avançament d’este disc. Des d’aquell dia de febrer, quan van anunciar la publicació de Present, van deixar intuir el discurs al voltant de l’amor que seria aquest.

Ho podrem tot

Amb un dels versos més repetits de Vicent Andrés Estellés, “Perquè hi ha un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot” parteix aquesta cançó per a clamar en la unió de totes les dones per a canviar el món.

Tot amor falla

Tot amor falla està basada en el poema No pot mostrar lo món menys pietat… d’Ausiàs March del segle XV. La tornada recopila els títols dels Cants d’amor d’aquest poeta valencià, reconegut com un dels més importants en la literatura en llengua catalana.

Costa Blanca 1993

Auxili col·labora en aquest reggae descriptiu de la barbàrie constructiva al litoral d’Alacant. La destrucció dels bancals, marjals i albuferes per a construir hotels i urbanitzacions recorre la costa del País Valencià de dalt a baix. Un model que serveix per a enriquir més als “comerciants de formigó” amb la “destrucció consensuada” del territori.

Present

Carles Caselles d’Smoking Souls canta amb Flora en la cançó que li dóna el nom al disc. Es tracta d’un discurs d’apologia al carpe diem que es completa amb la complicitat que mostren ambdós cantants en interpretar la lletra.

De boca en boca

Les relacions entre les persones han canviat en els últims anys amb l’aparició de les xarxes socials. De boca en boca es qüestiona aquestes relacions i les descriu com “vincles irreals” o “soledat conjunta” en una estrofa que dilapida “tot un univers dins de la pantalla”.

Tempestatibus

En llatí, tempestatibus significa mal temps i la cançó no se’n va per les rames. El sentiment més pessimista es relata amb núvols negres, sense llum i on no es veu l’horitzó.

Bona nit, amics meus

Guillem Solé de Búhos col·labora en aquest tema acomiada Present. El vídeo de Bona nit, amics meus serveix també de making off dels videoclips d’aquest disc i d’agraïment a l’equip, companyes i companys que han aparegut en aquest treball. Molt bon rotllo que inspira el tema i que es mostra en les imatges.

L’amor que fem – Dj Plan B remix

El remix és un bonus track del disc amb la participació de Dj Plan B. Aquest arrodoneix el cinqué treball del grup on s’afegeix la música electrònica sense perdre la identitat.

Nous ritmes i sons que es combinen amb els folklòrics que defineixen El Diluvi. Present renova la música d’aquesta banda en constant evolució. Sorprén l’ús de l’autotune en algunes cançons, sobretot en Quin fandango! on s’esperen veus més netes i pures per la seua naturalesa.

Ara queda vore a Flora Sempere, veu i bandúrria; David Payà, veu i violí, Lluc Llorens, acordió, Txus Rodríguez, guitarra, Dani García, bateria; i Andreu Ferre, baix; als escenaris amb aquest nou repertori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: