Apologia

Eterna tempesta i atronadora

Els llamps de la guitarra d’Alberto Ballester, els trons de la bateria d’Hector Nevot, el fort vent del baix de Pablo Valle i la tromba d’aigua de veu de David Piñana s’han juntat de la manera més salvatge per crear l’Eterna tempesta. Aquest és el nom que li han donat al segon disc d’Apologia. Un treball que consolida l’estil d’aquest jove grup de Vila-real que integra el rock i els seus instruments clàssics en un panorama musical cada vegada més electrònic.

Cal recordar que Apologia és una banda formada l’any 2019. Ràpidament, van publicar el seu primer treball amb el mateix nom del grup i van mostrar la consolidada experiència que han agafat en altres formacions com Tirant lo Rock i Almorranes Garrapinyaes. Tenen la força del punk en el seu interior des dels inicis, la qual es referma en el seu segon treball.

Cauran i L’illa van ser els dos singles que avançaven el que seria Eterna Tempesta. L’activisme i militància política continuen en l’ADN d’Apologia que lluita per una societat antifeixista. La crítica a la societat actual està present en les seues lletres, acompanyades per ritmes enèrgics on es combinen parts melòdiques amb altres trencadores amb molta força. Un estil particular que va des que Essència comença a sonar i sols es trenca per a tancar el disc amb A dins del teu cor.

Essència

La primera gota de l’Eterna tempesta cau amb melancolia. És el record d’un passat millor. Essència relata una infància sense preocupacions que s’ha perdut amb el temps.

Eterna tempesta

Amb l’ajuda de Marcos de la Torre, cantant de Mafalda, la tempesta prompte agafa força per a convertir-se en torrencial els quatre elements a la màxima potència.

A ple pulmó

La pluja continua i fa créixer l’agonia. A ple pulmó parla del drama que causa el desamor. La por, la inseguretat o la soledat estan presents durant tota la lletra, acompanyada del ritme trepidant dels instruments d’Apologia.

Miedo

La intensitat dels llamps i trons que esglaien. Es nota la gran influència d’El Último Ke Zierre (EUKZ) en el tema més punk del disc i la participació de Roberto Aragoneses ‘El Feo’, un dels components de la mítica banda de Borriana.

L’illa

L’illa és la calma que hi ha a l’ull de l’huracà. Descriu eixe món idíl·lic que apareix a les xarxes socials on sempre fa sol per anar a la platja. Finalment, qüestiona aquest model de vida centrat en mostrar la felicitat eterna en vacances permanents per amagar les preocupacions de cadascú.

Victòries

Després de la calma, torna la tempestat. Com la tempesta del títol del disc, la lluita de classes també és eterna. Victòries invita a la perseverança per invertir l’statu quo del poder actuar i no rendir-se en les derrotes.

Canviarem la història

El tro que fa tremolar les parets. Canviarem la història parteix dels records de la Guerra Civil amagats al calaix i explica com pateixen “sempre les nostres”. La història s’ha escrit des de la propaganda feixista i és hora de pegar-li la volta. També destaquen la importància de mantindre els records i de la lluita col·lectiva que es fa des dels casals populars.

Quan s’acabe el temps

Quan s’acabe el temps compta amb la col·laboració de David Nadal, cantant del grup Vaire. És un tema que qüestiona la llibertat en la qual viu la societat actual. La classe obrera viu en un conformisme que la manté “atrapada” i condemnada “a morir derrotada”.

L’últim cop

L’últim cop és un tema nostàlgic. La lletra parla sobre el record de vivències, anècdotes i amors passats i la tristor que produeix creure que no acabarien mai.

Cauran

Cauran comença amb els trons que “ens prohibeixen dormir cada nit”. La cançó explica com el feixisme ha campat lliure durant molts anys i l’esperança que desaparega. La cançó recolza el seu relat en els fets ocorreguts a Pego a l’octubre del 2020 quan un grup d’ultra dreta va acudir a la població i provocar a la ciutadania pels seus carrers amb l’excusa de la celebració d’un partit de futbol. La gent del municipi va eixir al carrer en condemna contra el feixisme fins que la Guàrdia Civil va escortar el grup d’ultres fins a eixir de Pego.

A dins del teu cor

Aquest tema és un bonus track dins d’Eterna Tempesta. A dins del teu cor deixa de banda els ritmes elèctrics de la resta de cançons per a deixar el protagonisme de les veus de Pablo i Laura Honrubia, cantant de Maluks. Un tema acústic que crea un ambient íntim amb aquestes dues veus mentre conversen i s’animen l’una a l’altra.

El futur és fosc com just abans d’un cicló i les lletres de les cançons que formen Eterna tempesta no inviten a l’optimisme. Sobretot en la primera part de l’àlbum. Apologia repassa temes d’actualitat i històrics en els textos d’aquest àlbum, el qual, a mesura que avança, crida a la lluita i l’optimisme per a canviar la situació.

1 comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: